LA FESTA VISTA PER TRES FOTÒGRAFS VALLENCS

Sala de les Columnes
Del 22 de juliol al 14 d’agost de 2011

En el marc de les activitats de la Festa Major 2011 els Pabordes de la ciutat han programat l’exposició La festa vista per tres fotògrafs vallencs, ens van proporcionar una crònica ben documentada de la Festa al mediterrani. Les celebracions de la primavera, les de l’estiu, la tardor i hivern. El pas de l’any a través de les feines de l’economia agrària.

L’obra dels fotògrafs catalans Pere Català Pic (1889/1971), Francesc Català-Roca (1922/1998) i Pere Català Roca (1923/2009), pare i dos fills, tots ells fotògrafs, abasta una llarga extensió de la història del país, des de la primera dècada del segle XX, data en que es coneixem els primers treballs del pare, fins la primera dècada del XXI, data en que morí Pere. Tenim aquí, doncs, un testimoni de un segle de fotografia catalana.

Una exposició que es basa en la visió que sobre la festa van deixar-nos els tres Català. Una visió que, traslladada a una lectura literària vindria a ser una opinió, un criteri sobre una singularitat de la ciutat que els va veure nàixer. Però la opinió dels tres fotògrafs no s’esgota en les imatges que aquí us presentem, la feina dels Català és vastíssima, fins i tot si ens limitem a la Festa, no cal dir si ens estenguéssim a d’altres camps que van conrear.
Aquí se us mostra una selecció del seu treball, una selecció que, com tota selecció, parteix d’un criteri, d’un punt de vista, d’un apriorisme i tot, si voleu. La selecció de les fotografies s’ha basat en buscar aquelles que reflectissin l’alegria de la festa amb l’anècdota innocent, en el lliurament del desinterès; quin altre sentiment és més capaç de traslladar la il•lusió, l’alegria de l’esperit de festa sinó el goig gratuït de l’esperit festiu, la bonhomia i la tendresa; perquè quan en la festa i manca algun d’aquests alts valors, l’alegria decau, i fins hi tot desapareix.
L’home, quan juga, quan està de festa, en el seu arravatament pel joc, torna a ser un ésser lliure, un ésser magnànim i innocent. Aquesta és la visió de la festa, a través de les fotografies dels Català, que hem pretès donar a l’exposició: La Festa vista per tres fotògrafs vallencs.

Inauguració 22 de juliol a les 19h
Visita comentada 29 de juliol a les 19h a càrrec de Bienve Moya, comisari

CRÈDITS:
• Programació: Pabordes 2011
• Comisariat: Bienve Moya
• Produïda: Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana