ESTÈTIQUES TRANSVERSALS #3 Pràctiques artístiques, accions educatives i ciutats mitjanes IDENSITAT I Mataró, Manresa i Vilanova i la Geltrú

Sala Oberta
Del 15 de setembre al 15 d’octubre de 2017

L’exposició mostra els resultats dels diversos projectes que s’han desenvolupat a les ciutats de Manresa, Mataró i Vilanova i la Geltrú durant el 2016 i 2017, i que han comptat amb diversos artistes, estudiants, equipaments culturals i associacions de l’entorn social de les ciutats al voltant d’un eix temàtic comú: el treball i la transformació social i urbana de ciutats mitjanes de passat industrial.

 La tercera edició d’Estètiques Transversals, un projecte d’Idensitat en col·laboració amb diversos equipaments culturals, s’ha desenvolupat entre el 2016 i el 2017 a les ciutats de Manresa, Mataró i Vilanova i la Geltrú, amb un tema comú com a punt de partida: el treball en entorns post-fabrils. Els treballs que s’han portat a terme en cada ciutat es defineixen a partir de dos eixos comuns: la participació d’un artista o d’un col·lectiu convidat i la configuració d’un node territorial que compta amb la implicació de diferents agents del context.

A Vilanova i la Geltrú s’ha treballat al voltant de l’antiga fàbrica Pirelli i la seva empremta, tant en l’espai social com en el paisatgístic, de la mà d’El jardí de la memòria, un projecte col·laboratiu que ha comptat amb la intervenció artística de Joan Nadal i dels alumnes de l’Escola Municipal d’Art de Vilanova i la Geltrú (EMAID), del grup “La història a les nostres mans. Grup de dones amb memòria”, dels alumnes de l’Institut Manuel de Cabanyes i també amb la col·laboració de l’Arxiu Comarcal del Garraf.

El projecte “El Jardí de la Memòria” ha activat una sèrie de processos interconnectats, els quals es van presentar en una intervenció paisatgística efímera que es va realitzar al solar de la Pirelli de Vilanova i la Geltrú el passat 19 de maig.  Aquesta intervenció fou el resultat de mesos de treball col·laboratiu a partir dels arxius personals de les antigues treballadores que formaven part del grup “La història a les nostres mans. Grup de dones amb memòria” i de l’Arxiu Comarcal del Garraf, junt amb els alumnes de tercer d’ESO de l’Institut Manuel de Cabanyes, així com el treball artístic dels alumnes de l’Escola Municipal d’Art de Vilanova i la Geltrú (EMAID).

El procés de treball i de creació de la intervenció paisatgística van ser coordinats per l’artista Joan Nadal i es van realitzar amb els alumnes de l’escola d’art, que a partir de materials en ús de l’actual fàbrica Prysmian i dels arxius personals del grup de dones van explorar les arrels del passat industrial de la ciutat des d’una perspectiva creativa i col·laborativa.

“El Jardí de la Memòria” compta amb un treball fotogràfic de seguiment del procés, realitzat pel fotògraf Xavier Pascual, el qual es va exposar durant la presentació a l’espai públic, i que és un element més dels diversos engranatges que s’han activat a partir del projecte.

A Vilanova i la Geltrú com a Mataró i Manresa, Estètiques Transversals ha treballat al voltant de la transformació d’una urbs industrial en una ciutat de serveis, de la memòria obrera i el paper de les dones en l’àmbit laboral productiu i reproductiu, l’abandonament de l’espai, la reconversió dels terrenys, l’especulació o l’apropiació dels espais per part de la ciutadania, temàtiques treballades en aquesta edició les quals es vinculen amb la memòria i la identitat pròpia de cada municipi.

Estètiques Transversals és una plataforma experimental de projectes que es situa en la intersecció entre l’art, l’educació i l’espai social. Amb el subtítol Pràctiques artístiques, accions educatives i ciutats mitjanes, IDENSITAT i el Centre d’Art Contemporani la Sala han treballat col·laborativament per crear un espai d’experimentació i també de confluència. Amb la tercera edició d’aquest projecte IDENSITAT consolida una metodologia basada en les accions en context, en l’acostament de temàtiques i processos inicialment desconnectats i obre una sèrie de vies de col·laboració entre artistes, ciutadania, equipaments culturals i espais educatius.

L’exposició es podrà veure a Manresa, Mataró i Vilanova i la Geltrú consecutivament:

Centre d’Art Contemporani LA SALA , Vilanova i la Geltrú, del 15 de setembre a 15 d’octubre  de 2017.

M | A | C Mataró Art Contemporani, inauguració el 20 d’octubre de novembre de 2017

Museu Comarcal de Manresa, inauguració el 9 de novembre de 2017

Més informació:

https://www.idensitat.net/ca/estetiques-transversals/1324-estetiques-transversals-2-manresa-mataro-vilanova-i-la-geltru