GUERRA I CIRCUMSTÀNCIA.VILANOVA DE CUBELLES 1700-1714
Sala Oberta
Del 28 de novembre al 4 de gener de 2015.
Inauguració: divendres 28 de novembre a les 20h.
Comissària: Francesca Roig i Galceran
Exposició realitzada en el marc dels actes del Tricentenari.
L’entrada del segle XVIII és un moment determinant pel què fa a la història del nostre país i alhora de la nostra ciutat. Aquesta exposició pretén donar una mirada a la Vilanova de Cubelles com a escenari d’un seguit d’esdeveniments que canviaren la nostra història. La guerra i la festa, la vida i la mort, la celebració i el dol, austriacistes i borbònics, vencedors i vençuts… Antagonismes que conflueixen, s’entrecreuen i es barregen per donar protagonisme a les persones, els seus actes i els efectes que aquells esdeveniments els causaren.
El visitant podrà descobrir fets puntuals succeïts a la Vilanova de Cubelles des de 1700 fins 1714 en el marc dels esdeveniments generals de l’anomenada Guerra de Successió. Les funeràries per a fets luctuosos i les celebracions per esdeveniments jocosos, la participació de vilanovins i geltrunencs en destacades accions bèl·liques, en les Corts de Barcelona de 1701 i 1706, i en la Junta General de Braços de 1713, i també les dificultats econòmiques de la vila per la continuada presència de tropes i les molèsties per als veïns.
La mostra destaca especialment els fets ocorreguts durant 1714 a Vilanova de Cubelles, des de la destitució del batlle Joan Papiol per part del Duc de Pòpuli, fins el saqueig i crema de bona part de la vila en aquell mes de maig i posteriors esdeveniments: multes imposades al comú, òbits d’hostatges vilanovins en el setge de Barcelona i també òbits de vilanovins en diverses circumstàncies i llocs. Sobre un plànol actual de Vilanova i la Geltrú s’han situat les cent vint-i-dues cases que dos anys després dels fets encara estaven total o parcialment cremades, més quatre cases que ja s’havien reconstruït, amb els noms dels seus propietaris i s’han confeccionat unes petites biografies de les persones que van tenir un cert protagonisme en els esdeveniments, tant per haver mort en determinades circumstàncies com per haver protagonitzat diverses accions o participat a Corts o Junta General de Braços.
Finalment, com a mostra de la vida quotidiana dels vilanovins en el decurs dels esdeveniments, s’inclouen fets relacionats amb la festa, present al llarg del curs de l’any i pràcticament única font de distracció de l’època. Primeres notícies de gegants i diables, festes que es van celebrar malgrat les circumstàncies o que no van tenir lloc per la mateixa raó.