PRESENTACIÓ DEL PROJECTE “EL JARDÍ DE LA MEMÒRIA”

Presentació del projecte “JARDÍ DE LA MEMÒRIA”
Un projecte d’Idensitat realitzat a Vilanova i la Geltrú sobre el llegat industrial de la Pirelli.

 

Maquetaci—n 1El proper divendres 19 de maig a les 18h al Parc de Baix a Mar, al costat de les antigues calderes de la Pirelli, es presenten els projectes realitzats en el marc d’Estètiques Transversals. Pràctiques artístiques, accions educatives i ciutats mitjanes, realitzats a Vilanova i la Geltrú sobre el llegat industrial i social de la fàbrica Pirelli.

El Jardí de la memòria és el projecte que es presentarà a Vilanova i la Geltrú i és el resultat del procés de treball en el que hi han participat entitats, centres educatius i persones vinculades al context cultural i social de la ciutat de Vilanova i la Geltrú. Hi han participat el fotògraf Xavier Pascual que ha realitzat el seguiment del projecte, els alumnes de 3er ESO de l’IES Manuel de Cabanyes, els alumnes de l’Escola Municipal d’Art i Disseny de Vilanova i la Geltrú coordinats per l’artista i professor Joan Nadal, el grup “La Història a les nostres mans. Dones amb memòria”, l’Arxiu Comarcal del Garraf, l’historiador Albert Tubau, i Prysmian Group.

El projecte es va iniciar a finals del 2016 i en la presentació del divendres 19 de maig es podran veure els treballs artístics que han realitzat els alumnes de l’Escola Municipal Art i Disseny i els alumnes de 3er ESO de l’IES Manuel de Cabanyes. El resultat del procés creatiu és una reflexió  al voltant de la importància que va tenir la Pirelli per a la història del segle XX de la ciutat, com va canviar el paisatge urbanístic, el paper de la dona en el món laboral, els avantatges socials dels treballadors, l’oci…  Aspectes que els alumnes han treballat en les sessions realitzades a l’arxiu Comarcal amb el grup “La història a les nostres mans. Dones amb memòria” que  des de la vessant d’extreballadores de la Pirelli o com a dones d’extreballadors han aportat el seu testimoni oral. Les sessions es van acompanyar amb documentació fotogràfica i objectes del seu arxiu personal relacionats amb el seu entorn laboral., així com també van poder consultar el fons fotogràfic  de la Pirelli dipositat a l’Arxiu.

Les sessions es van complementar amb una visita comentada a càrrec de l’historiador Albert Tubau a l’empresa Prysmian Group, i en la que els alumnes van poder conèixer el passat i el present dels cables Pirelli.

Estètiques Transversals és un projecte organitzat per Idensitat, un projecte  de pràctiques artístiques i espais socials,  i en aquesta tercera edició s’hi han implicat les ciutats de Manresa  a través del Museu Comarcal de Manresa, Mataró amb el Mataró Art Contemporani  i  Vilanova i la Geltrú amb el  Centre d’Art Contemporani La Sala. El projecte compta amb la col·laboració de la Xarxa Transversal i els ajuntaments dels tres municipis implicats. Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Ajuntament de Manresa i Ajuntament de Mataró

L’activitat començarà a les 18h al Parc de Baix a Mar i finalitzarà a les 20h. De cara la tardor, està previst que el projecte es converteix en una exposició i es pugui  veure a les tres ciutats que hi han participat.