L’exposició ‘Immaculades’ dóna el tret de sortida al Blanc Festival

El Centre d’Art Contemporani La Sala acollirà les propostes de diferents dissenyadors gràfics en una exposició que obriran els alumnes de l’EMAID i que s’allargarà fins al gener de 2013

El projecte Immaculades serà l’exposició central d’aquesta tardor al Centre d’Art Contemporani La Sala. A la vegada, aquesta mostra donarà el tret de sortida al Blanc Festival, que se celebrarà els dies 2 i 3 de novembre a la nostra ciutat.
En la presentació d’aquesta activitat, la regidora de Cultura, Marijó Riba, ha explicat que “aquesta exposició és la consecució de la voluntat de combinar les diferents accions que passen a la ciutat. I aquests esforços s’evidencien amb aquesta col•laboració que fan l’EMAID (Escola Municipal d’Art i Disseny) i el Blanc Festival”.

Per als organitzadors del Blanc Festival, l’objectiu d’aquest treball ha estat fer una exposició a Vilanova i la Geltrú sobre arts gràfiques. Per això van demanar a Óscar Guayabero que en fos el curador, que treballés i ideés aquest imaginari. Segons els organitzadors “l’exposició anirà més enllà de la trobada entre l’espectador i el muntatge; hi haurà moltes activitats complementàries al voltant d’aquesta mostra: tallers, conferències, cinema… que s’allargaran durant els propers mesos”.

Per Óscar Guayabero, curador de l’exposició, “la Immaculada neix d’una passió compartida pels organitzadors del Blanc Festival, Arts Gràfiques Orient i jo mateix per les màcules, les proves d’impressió que s’utilitzen per estabilitzar les tintes i ajustar-les. Les màquines d’imprimir necessiten d’uns quants fulls per tal que la tinta s’acabi de distribuir bé i els valors de densitats siguin els apropiats. Així que es ‘taquen’ uns quants fulls en cada tirada fins que ja surt correctament per començar a imprimir. Per estalviar paper aquells fulls ‘tacats’ es guarden per a altres tirades i és llavors quan comença a acumular impressions sobreposades. Vam pensar que aquest material de rebuig era una magnífica base per a què dissenyadors i creadors treballessin en una peça pròpia”.

Abans de la inauguració d’Immaculades, que es farà el dia 2 de novembre a les 21.30 h, els alumnes de l’EMAID faran una activitat prèvia, el 26 d’octubre. “Com a centre que imparteix gràfica publicitària, cada any participen en el Blanc. Aquesta vegada farem una intervenció creant una gran màcula de 50 m2. Produirem una obra basada en aquest concepte”. Amb aquesta acció, que anirà a càrrec dels alumnes de 2n de gràfica, es generarà un nou element que complementarà l’exposició.

El Centre d’Art Contemporani La Sala habitualment dedica l’exposició del darrer trimestre de l’any a una art aplicada. Si l’any passat la protagonista va ser la ceràmica, en aquesta ocasió s’han escollit les arts gràfiques.

En total l’exposició estarà formada per 38 obres o màcules de 38 artistes diferents, d’aquí i de fora, veterans i novells. Segons explica Óscar Guayabero “aquesta és una exposició multigeneracional, on hi tenim noms amb molta trajectòria com America Sanchez o Javier Mariscal, com gent molt jove”.