JOAQUIM BUDESCA, MIRANT ENRERE. 60 ANYS DE PINTURA

SALA DE LES VOLTES

Del 14 de juliol al 30 d’octubre de 2016
Inauguració dijous 14 de juliol a les 19h.
L’exposició Joaquim Budesca, mirant enrere. 60 anys de pintura ha estat plantejada com una antològica. En ella es trobaran exemples de les diferents etapes en les quals es desenvolupa la trajectòria artística de Joaquim Budesca. A través de les obres presentades es pretén que l’espectador, davant dels quadres exposats, s’adoni de com en tot moment Budesca malda per a no caure en la rutina, esforçant-se per a buscar renovar les seves propostes.

Com tot veritable artista, la trajectòria de Budesca passa per diferents moments estètics, els quals ens permeten conèixer variacions compositives, tècniques i temàtiques. Per aquest motiu l’exposició es basa en diferents blocs, els quals coincideixen en ser mostres sinceres del temperament artístic del seu autor:

1.-En un primer moment, entre 1980 i 1988, Budesca malda per unir dues realitats: la immediata i aquella realitat més íntima que assoleix quelcom de símbol. En son mostres d’aquest interès obres en les que la muntanya, els camps, el mar, son pintats cercant una veritat no exempta d’una intensitat febril i dinàmica. Unes obres que esdevenen visions personals en les quals les formes de la natura semblen deixar de ser únicament paisatges per a esdevenir símbols de vitalitat i força. Així, tot i que els seus paisatges poden ser fàcilment reconeguts, més enllà que una visió fotogràfica, Budesca té la necessitat de donar a conèixer el que li suggereix la visió que té al seu davant.

2.-El segon moment (1989-1999), són anys d’una constant recerca pictòrica. Per aquest motiu, el pintor necessita captar una gran varietat d’indrets, els quals, en la seva diversitat, li permeten pintar noves textures, nous efectes, noves llums, amb la representació dels quals, la seva poètica el porta vers l’abstracció, tal com denoten els quadres realitzats al Cap de Creus, a les costes normandes o a Lanzarote. Aquestes obres ens permeten adonar-nos que l’artista va trobar la manera de representar i suggerir elements del món de la geologia a través de solucions d’un gran efectisme estètic. Curiosament, al costat d’aquestes composicions, comencem a trobar-ne d’altres ben contraries en les quals dóna protagonisme a unes formes dinàmiques, unes línies mòbils, de gran valor cromàtic, que el pintor situa en mig d’una panteista atmosfera còsmica.

3.-La tercera etapa, o tercer moment, comença l’ any 2000 i continua fins al 2008. En ells quan continua treballant en formes mòbils cada cop més fantàstiques i trepidants, allunyades de qualsevol element realista. Unes formes que compositivament, s’uneixen i equilibren a través del color. Formes que s’ ajunten, es separen, sempre aportant noves solucions a un mateix tema. Unes representacions múltiples amb les que Budesca representa el seu estat anímic.

4.-Els últims anys, és a dir a partir del 2009 fins al  2013, Budesca segueix presentant-se davant nostre com un assagista permanent de nous efectes plàstics, com un pintor que no deixa de renovar-se. Si bé continua amb la representació de formes mòbils insertes en un espai buit , ara a dites formes, hi aplica nous elements, com per exemple, ens trobem en la utilització d’una mena de cilis que ens fan pensar en les prolongacions citoplasmàtiques mòbils. També hi trobem noves formes compositives a l’hora d’aplicar les seves formes, les quals augmenten el seu plasticisme.

Altres interessos: el còmic i l’aquarel•la
Situades dins d’unes vitrines, s’ha volgut posar una sèrie de documents que mostren com Joaquim Budesca ha dedicat tota la seva vida a l’art. Ens referim a la seva important tasca de dibuixant d’historietes tan conegudes com Aventuras de Buffalo Bill. Important per Budesca fou el seu pas per l’estudi Toutain, que treballava fent il·lustracions per l’ estranger. El seu pas com il·lustrador a La Prensa i a Solidaridad Nacional, on firmava com Kimo, li va donar la possibilitat per treballar a l’editorial Galaor (entre 1963-1970), que es destacava per les historietes de caire cultural, per la qual Budesca treballà en títols com Jeronimo, Batallas decisivas de la humanidad, Bufalo Bill… Quan aquest mon se li començà a fer petit, Budescà es decidí a ser pintor. Moment en que treballà molt en el camp de l’aquarel·la, tècnica que també estarà representada en l’ exposició.

Activitats complementàries

Visita comentada a la mostra a càrrec d’Isabel Coll, comissària de l’exposició.
Diumenge 17 de juliol a les 12h.

Visites comentades a la mostra
Diumenges 21 agost, 25 de setembre, 23 octubre a les 12h.

Suite Garcia Lorca- Joaquim Budesca. De la paraula al color. Amb motiu del 80è aniversari de la mort del poeta Federico García Lorca, recital poètic a càrrec de Montserrat Lago. Acompanyament a la guitarra Manuel Blesa.
Dijous 11 d’agost a les 20h.

Fragments de paisatges. Tallers pels casals d’estiu. Del 18 al 29 de juliol. Amb la col•laboració del Taller dels Sentits.

Descobrir Joaquim Budesca. Taller plàstic a càrrec de Míriam Artigas i els alumnes del Taller dels Sentits. Divendres 30 de setembre a les 19.30h i dimarts 11 d’octubre a les 20h.
Cançons de la mar. Recital líric a càrrec de Charo Tris. Dissabte 24 de setembre a les 21h.

Ukevandals, la banda d´ukeleles més ferotge. Una producció de Musicàrea Escola de Música. Dissabte 8 d’octubre a les 19h.

Diàlegs. Sinestèsies de música i pintura. Escola de Música Freqüències. Dissabte 29 d’octubre a les 19h.

Visites comentades per a grups, amb reserva prèvia.

Visites escolars per a tots els cicles educatius, amb reserva prèvia